WTC A Love Story in competitie op Visions Du Réel!

WTC.jpg

De documentaire WTC A Love Story van kunstenaars Lietje Bauwens (NL) en Wouter De Raeve (BE) is geselecteerd voor de Burning Lights competitie van het prestigieuze festival Visions Du Réel, dat van 15 tot 25 april in Zwitserland zal plaatsvinden. 

 

WTC A Love Story zoomt in op de controversiële herontwikkeling van de Brusselse Noordwijk. In de film zien we hoe betrokken partijen acteurs voorbereiden op een fictieve vergadering. Terwijl het proces van politieke representatie wordt uitvergroot, wordt duidelijk hoe termen als participatie en duurzaamheid worden ingezet om kritiek op grote stedenbouwkundige ontwikkelingen de mond te snoeren.  

 

Dankzij de nominatie voor Visions du Réel heeft het Nederlands Filmfonds een subsidie van €9.995,- toegekend voor de afwerking van WTC A Love Story. 

 

De documentaire werd geproduceerd door Video Power en ondersteund door het Nederlands Filmfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, The Arts and Heritage Agency of the Flemish Community, VGC, The ministry of the Government of the Brussels-Capital Region responsible for Mobility and Public Works, Provincie Limburg (NL), Gemeente Maastricht, Mondriaan Fonds en de Jan van Eyck Academie. 

 

 

De film: 

 

In 1970 ging de Brusselse Noordwijk tegen de vlakte om plaats te maken voor ‘Little Manhattan’, een modernistische, business georiënteerde droom met de World Trade Centre torens als haar kroonjuwelen. Little Manhattan faalde, en de torens stonden jarenlang grotendeels leeg. In 2017 kregen investeerders een hernieuwde interesse in de buurt. Er was sprake van verbouwingen, nieuwe bestemmingsplannen, en de buurt werd plots de proeftuin voor zogezegd duurzame, sociale en participatieve projecten. 

 

Vanaf hun studio op de 25e verdieping van WTC-toren 1 raakten Lietje Bauwens en Wouter De Raeve geïnteresseerd in de nieuwe geluiden in de wijk. Toen ze hoorde dat betrokken architectenbureaus ‘het systeem van binnenuit wilden veranderen’ besloten ze een film te maken met de actoren die een stem claimen in de transitie: politici, een activist, de privé eigenaar, ontwerpers, en anderen. Met de WTC-torens als decor, ontrafelt de film de machtsrelaties tussen de verschillende betrokkenen in stedelijke ontwikkelingsprocessen, en traceert de toestroom van nieuwe, ogenschijnlijk progressieve, ecologische en participatieve ideeën en hun impact op de buurt. 

 

 

Visions du Réel:

 

Samen met IDFA en CPH:DOX wordt Visions du Réel gerekend tot ‘s werelds belangrijkste documentairefestivals. Op deze festivals komen distributeurs, tv-zenders, VoD-platformen en festivals van over de hele wereld bijeen op zoek naar de beste documentaires. De Burning Lights International Competition richt zich op films die een eigen vocabulair hebben ontwikkeld om zich tot de wereld te verhouden. Er zijn twee prijzen te winnen, de Grand Prize (CHF 10,000) en de Jury Prize (CHF 5,000).

 

 

De makers:  

 

Lietje Bauwens (1990) studeerde filosofie in Amsterdam. In 2018-19 was ze artist in residence aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Ze is redacteur voor literair tijdschrift nY en schrijft voor verschillende culturele platforms en tijdschriften. Zij is coredacteur van Perhaps it is high time for a xeno-architecture to match (Sternberg, 2018) en het binnenkort te verschijnen Speculative Facts (Onomatopee, 2021).

 

Wouter De Raeve (1982) studeerde landschapsarchitectuur en visuele kunsten. In zijn praktijk onderzoekt hij het krachtenveld tussen de actoren betrokken bij ruimtelijke ontwikkelingsprocessen. 

 

Onder de naam 431 vzw werken ze samen aan artistieke projecten waarin hun gedeelde interesse in creatie en onderzoek van alternatieve vormen van kennisproductie, ruimtelijke interventies en publicaties samenkomen. 

 

Momenteel werken ze met Daan Milius aan ‘WTC A never-ending Love Story’, een 8-delige serie als vervolg op de film WTC A Love Story.

Video Power